onsdag, augusti 17, 2005

Nasa "for all mankind"


Bild Nasa.

Den Amerikanska rymdflygstyrelsen NASA (National Aeronautics and Space Administration) bildades den 1 oktober 1958. NASA kom till pga. den pågående Sputnikkrisen som var ett inslag i det Kalla kriget. Kapprustningen/Sputnikkrisen som det kalla kriget delivs innebar och att USA insåg att Ryssland låg framför dem i utvecklingen på raket- och rymdteknologins område ledde till att NASA skapades. En annan av Sputnikkrisens effekter var sannolikt forskningsavdelningen DARPA och ARPAnet, som blev en förlöpare till att Internet bildades. NASA är verkligen en stor organisation som lägger åtskilliga miljarders dollar på att utforska det okända, stora och verkligen spännande projekt i mina ögon, vår eviga rymd m.m. En av NASA:s största ögonblick var såklart när de lyckades med den första bemannade månlandningen som skedde med Apollo 11. USA hade genom sina Apolloexpeditioner bevisat att man kommit ifatt och gått förbi dåvarande Sovjetunionen på det rymdteknologiska området. I juli månad 1969 satte således den första människan sin fot på en annan planet än vår planet jorden. Det var astronauterna Neil Armstrong tätt följd av Edwin "Buzz" Aldrin som blev historiska genom denna lyckade expedition till månen. Neil Armstrongs bevingade uttryck "A small step for man, but a giant leap for mankind" har satt sina spår på mänskligheten och vår förmåga att upptäcka och utforska det okända som formligen exploderar varje dag men nya upptäckter av både smått och stort. Neil Armstrongs andra kända citat på månen var "The eagle has landed". Det tråkiga är att jag inte fick uppleva detta genombrott i rymden live. Men som tur är så finns ju dessa filmsekvenser/ljud att beskåda än i mina dagar och den ger i alla fall mig rysningar längst ryggraden.
Neil Armstrong på månen.
Bilder Nasa.

Audio länkar;
http://www.nasa.gov/62283main_landing.wav
http://www.nasa.gov/62284main_onesmall2.wav

Video clip av "One Small Step";
Här

Amerikanerna som erövrade vår måne lämnade efter sig förutom ett världsarv till människorna på jorden, att fortsätta med den eviga kampen att utforska det okända och speciellt det oändliga universum, ett rejält skutt framåt i utvecklingen. Men de modiga astronauterna lämnade också efter sig den amerikanska flaggan och den kända minnestavlan som proklamerar "Here men from the planet Earth first set foot upon the moon. July 1969 A.D. We came in peace for all mankind."

Bild Nasa.

Men först ut i rymden var ryssarna. Dåvarande Sovjetunionen skickade upp världens första satellit, Sputnik i omloppsbana runt jorden år 1957. Den första levande varelsen i rymden blev hunden Lajka och ryssland skickade också upp Vostok 1 som blev världens första rymdskepp med en människa, kosmonauten och flygmajor Jurij Gagarin att nå rymden.

Under 2005 har USA trotts bekymmer med deras rymdfärjor lyckats skickat upp Discovery att på ett lyckat uppdrag docka med den internationella rymdstationen ISS. Deras uppdrag var att fylla på förnödenheter till ISS och ta med sig överblivet material från ISS. Trots oroligheter om i vilket skick rymdfärjan var och efter några reparationer i rymden så lyckades NASA och astronauterna få Discovery att återvända till moder jord. NASA har nu och framöver gett alla sina rymdfärjor flygförbud tillsvidare då de måste utvärdera deras flotta av färjor så att de i framtiden kan ge sig ut i rymden utan att allvarliga problem ska hota astronauternas liv.

Nasas nästa projekt är att de nyligen har skickat en satellit till Mars. De vill med den mest avancerade superkameran som någonsin skickats ut i rymden kunna dokumentera Mars yta med högupplösta bilder. NASA ska därigenom kunna utvärdera om det har funnits/finns vatten på Mars och för framtida mänskliga expeditioner utvärdera och samla data om Mars osv.

Nedan följer ett axplock av bilder från Nasa:s bedrifter med Discovery och framtida mål att nå MARS, den röda jätten.
Bilder Nasa.


Per