måndag, juni 06, 2005

Svenska flaggans dag!


Bild aftonbladet.se

Idag/natt, ja NU smäller det. Sveriges nationaldag, den 6 juni 2005 är här!!

I år blir våran blågula nationaldag något annorlunda mot vad den brukar vara. Det är nämligen för första gången i historien en helgdag. Jag tycker att detta är bra!
Ska man vara ett land med en någorlunda självaktning och inge än image som vi redan har runt om i världen, ett land med stolta traditioner, så borde våran nationaldag vara en ledig dag att umgås med nära och kära. Vi svenskar är absolut ett stolt folk och vi har som alla andra länder många olika traditioner för att binda oss alla samman i en stor gemenskap.

Det är viktigt i dessa dagar att kunna synas och höras tror jag. Alla otäckheter med terrordåd och krig och eländen som vi bombas med varje dag på nyheterna, gör att det blir mer och mer viktigt att hålla samman. Vi representerar Sverige i olika sammanhang. Sportevenemang, kungahuset och politiker för att nämna några. Det är viktigt att behålla traditionerna som vi har men också kunna skapa nya. Flera människor tycker säkert att det inte finns något att fira? Varför firar vi Sveriges nationaldag? Och varför ha en helgdag när vi inte har några traditioner?

Historiskt sett firar vi Sveriges nationaldag för att Gustav Vasa valdes till kung av Sverige, år 1523. Sverige har varit ett land i krig. Vi har slagits mot danskarna och mot norrmän och dessutom i hela Europa har vi svenskar varit och tampas. Redan på vikingatiden var vi ute och slogs för land och rikedom.
Vi firar inte våran nationaldag för dessa korståg såklart. Utan för den demokrati vi lever i. Ett samhälle där alla har rätt till en åsikt. Där alla människor har lika värde och där vi alla hjälps åt att skapa ett bättre samhälle i Sverige. Men också hjälpa andra runt om i världen att också göra det bättre för dem. Vi är stolt att Sverige göra FN-uppdrag, vi är stolta att ett litet land som Sverige kan vara så framträdande när det gäller idrott, IT-utveckling och forskning m.m. ABBA, VOLVO, Ericsson, ABB, IKEA, är några lysande exempel på våran produktivitet och uppfinningsrikedom. Vi värnar om fred och frihet

Traditioner är något som vi skapar, utvecklar men också förvaltar de gamla. Nya människor kommer till Sverige via invandring och nya människor födds i Sverige, så har det alltid varit. Tiderna förändras ständigt, även människors beteende och traditioner. Men att veta att ordspråket ”borta bra, men hemma bäst” verkligen stämmer är skönt att få bekräftat. Sverige har en ökande turisttillströmning och vi fortsätter att utvecklas både mänskligt, teknologiskt och globalt. Framtiden ter sig mycket ljus ut för oss i Svea rike. Jag tycker vi ska hissa våran blågula flagga för frihet och fred. Inte bara för att vi lever i en sådan. Utan att vi också önskar alla våra grannar i omvärlden detsamma. Vi är lyckligt lottade som har varit förskonade från krig i många 100 år nu. Vinden lär inte vända så länge som vi kämpar för just frihet och fred.

Gläds nu alla åt våran nationaldag. Umgås med nära och kära och glöm inte bort att vara stolta över att vi alla som bor i detta land bidrar till svenskheten och vårat gemensamma mål för allas lika värde och frihet och fred i Sverige och utanför våra gränser.

Må väll och god natt Sverige =)
För mig är DU det bästa landet. Jag är glad och stolt och tacksam för att bo här..
Vi får tillsammans se till att det förblir lika bra för våra generationer framöver att leva, bo och utvecklas i. Hurra, hurra, nu är det Sveriges nationaldag!!!

PH

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Argh!

07 juni, 2005 12:53  
Blogger Per sa...

Argh!
??? =) Vad är det för en kommentar? Har ordnat till några stavfel så nu får du läsa svenska flaggans dag igen om du vill ;)

07 juni, 2005 22:58  
Anonymous Anonym sa...

Hehe...nej, det handlar inte om stavfel. Det handlar om att jag är så oförstående till vår nationaldag. bara det. texten var det inge fel på. :)

08 juni, 2005 08:27  
Blogger Per sa...

Nationaldagen är en dag då man ska vara stolt =) Det tycker jag i alla fall. Det är egentligen en vanlig dag. Man får ju vad man gör denna dag till. Tack för att du gillade texten =) Dess innehåll tar man ju åt sig av på olika sätt. Men att inte hissa vår flagga eller försöka att vara glad för oss svenskar tycker jag är främmande för mig. Man måste hitta gemenskap och det ända som alla har speciellt gemensamt förutom att vi är människor på samma jord, är just att vara, och få utrymme att vara svensk. Jag tycker det är bra att värna om allt som är svenskt =)

09 juni, 2005 23:57  

Skicka en kommentar

<< Startsida