måndag, augusti 01, 2005

Katter

Djur i allmänhet och katter i synnerhet är mycket fascinerande och intressanta små varelser på många sätt tycker jag. Både katter och hundar har följt människan i många hundra år som husdjur, jakt och hjälpmedel/trygghet m.m. i många olika sammanhang och möjligheter. Blinda människor som använder hundar, polisen som använder hundar och det vanligaste husdjuret, katten, som finns i många hem och i lika många hjärtan därtill, som verkligen är lekfulla djur med värme och lagom mycket med arbete bakom uppfostran och utveckling osv.

Katten är ett rovdjur får man tänka på. Som många hundar också är. Men framförallt drivs katten med att jaga mös, råttor och andra gnagare. Men att uppfostra en katt att bli en så kallad ”inne katt” är inga problem. Det går också med fördel att lära katten att gå i koppel om man bor i lägenhet i en stad. De mår bra av att motioneras och att få leka av sig är viktigt. Men jag kan innerst inne tycka att en katt gör sig allra bäst i sin rätta miljö som är på landet. Där kan den få springa hur mycket den vill och jaga möss och även få kärlek, mat och omtanke när man tar in dem för att umgås och mata katterna. Men absolut är det inget fel att ha en kisse i stan. Vill man så ska man som det brukar heta =) Andra djur som ormar, fåglar, hamstrar, kaniner, minigris, marsvin, fiskar (som vi också har) häst, hund givetvis osv. är också de bra exempel på olika husdjur som man kan skaffa sig beroende på boendeform och ekonomi.

Jag och tjejen har nu skaffat oss en liten katt på 11 veckor som vi har döpt till Foxy. Mycket för att hon dels påminner om en räv. Vår Foxy är nämligen i grunden en mycket vit katt (semi-långhårig) med bruna och svarta fläckar över kroppen. Svansen är dessutom färgad i lager av svart, brun och vit. Hon har en mycket fin tekning! Foxy kallas också Foxy givetvis för att vi tycker att hon ser så fin och söt ut. Lilla Foxan eller Toxi som jag kallar henne om hon är elak och busig är verkligen det sistnämnda. Busig och sprallig till tusen. Men så är ju små kattungar. Det gäller verkligen att skydda soffor, bord, gardiner, prydnadsföremål, tavlor och mat som katten inte ska äta av, klösa på eller riva ner. Men med tiden så blir katten mera vuxen och lugnare. Klippa klorna på dem kan vara ett alternativ och även att använda vatten att spruta på dem när katten vill busa kan jag varmt/kallt rekommendera. Det fungerar med än gång för de flesta katterna HATAR verkligen vatten.

Nedan följer en smårolig, fartfylld och laddad snutt av en film i formatet (wmv) Filen går att spela upp i Windows Mediaspelare/liknande. VARNING! Håll i bord och stolar och annat löst material för nu bär det av på allvar. Klicka
här (2,71 MB) En annan katt som är något mera sömnig här (660 KB)

Bilder på Foxy nedan;


Ha det bra nu i sensommaren allesammans!

Ps. Har du inte djur så skaffa ett tycker jag. Hund eller katt är mycket bra djur. Jag är nog mest åt katthållet men tiderna förändras så som smaken också gör. Ds.

PH

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Vilken söt kisse =)

19 augusti, 2005 19:56  
Anonymous Anonym sa...

Nämen tiiiiiiiiitta, där har vi missen The Foxy itself! Nyfödd? Inomhus/utomhuskatt? Vad sööööööt. Älskar katter, de är så keliga, så kramgoa, självständiga eller hur! Äger själv en norskskogskatt Moses (finns bilder inne på JPG inne på min Blogge). Syrran har precis skaffat en kattunge hon själv på 10 veckor nu, riktig sötnos alltså (finns bilder på den oxå). Krama missen från mig, sköt om Dig o tösen din!

13 augusti, 2006 20:12  

Skicka en kommentar

<< Startsida